אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פס"ד בבקשות למתן צו ירושה והוכחת פטירת מנוחה בישראל תוך התנגדות האפוטרופוס לנכסי נפקדים

פס"ד בבקשות למתן צו ירושה והוכחת פטירת מנוחה בישראל תוך התנגדות האפוטרופוס לנכסי נפקדים

תאריך פרסום : 16/03/2011 | גרסת הדפסה

ת"ע
בית משפט לעניני משפחה בנצרת
1010-05,1020-05
07/01/2011
בפני השופט:
סארי ג'יוסי

- נגד -
התובע:
מ. אח.ח'
הנתבע:
1. האפוטרופוס הכללי - חיפה
2. האפוטרופוס על נכסי נפקדים

פסק-דין

פתח דבר:

1.         המבקש הגיש שתי בקשות; האחת לצו ירושה אחר עזבון המנוחה ח.ע.א. ז"ל (להלן: " המנוחה"),  ואילו והשניה להוכחת מותה של אותה מנוחה.

המנוחה הינה דודתו של המבקש ובמסגרת הבקשה להצהרת והוכחת מוות התבקש בית המשפט להצהיר, כי המנוחה נפטרה בשנת 1948 בנצרת, עוד לפני שקיבלה תעודת זהות ישראלית.

אי לכך, עתר המבקש למתן צו ירושה אחר עזבון המנוחה המכריז על יורשיה על פי דין כזוכים בעזבונה, כאשר הוא נמנה על יורשים אלה, בהיותו בנה של המנוחה מ. ז"ל,  היורשת הבלעדית של המנוחה.

להשלמת התמונה יצוין, כי המנוחה רשומה כבעלים של מחצית הזכויות בחלקה ___ גוש ___ מאדמות הכפר יפיע.

2.         המשיבים מתנגדים לבקשות, ולדידם המנוחה הינה נפקדת בהתאם לתצהיר שני מוכתרים של הכפר יפיע שנערך בשנת 1955, כאשר שמה של המנוחה מופיע במסגרת אותה רשימה של אנשים שונים מן הכפר, שעל פי המוכתרים הם בגדר נפקדים.

זה המקום לציין, כי התצהיר נערך בערבית, כאשר רואים בבירור כי שמה של המנוחה הוסף שם מעל לשורה המיועדת לרישום השם, שכן בשורה זו נרשם שמה של אחרת "ו.ק.ח.ג'.", אולם שם זה נמחק על ידי מתיחת שני קווים מעליו ומעל השם הזה נרשם שמה של המנוחה. כבר כאן יצוין, כי חתימת המוכתרים מופיעה בשולי הרשימה וליד התיקון האמור לא מופיעה כל חתימה של מי מבין שניהם.

המסגרת הנורמטיבית  :

3.         אין חולק, כי הבקשה להצהיר על מותה של המנוחה הוגשה בהתאם להוראת סעיף 68 (א) לחוק הירושה ולא לפי חוק הצהרות מוות, תשל"ח - 1978, שכן המבקש אינו טוען, כי המנוחה היא בגדר "נספה", "נספה שנות השואה" או "נעדר" בהתאם להגדרת מונחים אלה על פי סעיף 1 לחוק הצהרות מוות.

כזכור,  המבקש טוען, כי המנוחה נפטרה בארץ בשנת 1948 והיא נקברה בבית הקברות הישן בנצרת.

4.         קביעת המוות מכוח סעיף 68 (א) לחוק הירושה, היא אינצידנטלית, ואין כוחה יפה כהצהרת מוות ישירה על פי חוק הצהרות מוות (ראה תמ"ש (ת"א) 12660/99 קוקוטק נ' היועץ המשפטי, דינים משפחה א' 906, קראוס, דיני ירושה, עמ' 293 (ה)).

            במקרה שלנו אין חולק, גם על פי המשיבים, כי המסגרת המתאימה לבירור סוגיה זו, היא על פי סעיף 68 (א) לחוק הירושה ולא על פי חוק הצהרות מוות, שכן אין שום מסגרת נורמטיבית אחרת בגדריה ניתן לברר סוגיה זו.

            לא רק זאת אלא שעל פי סעיף 68 (א), הוכחת מותו של אדם וזמן מותו, תהא על דרך הגשת תעודת מוות או הצהרת מוות. כאמור, הצהרת מוות על פי חוק הצהרות מוות אינה אפשרית במקרה שלנו, ונותרה, איפוא, עוד בטרם יתאפשר למבקש להוכיח את פטירתה של המנוחה בדרך אחרת, להציג תעודת מוות. אלא שבמקרה שלנו, הן על פי המבקש והן על פי המשיבה, לא ניתן לקבל תעודה כזו מן הטעם הפשוט לפיו, על פי המבקש, המנוחה נפטרה ב- 1948 ובאותם מועדים טרם הוסדר נושא הנפקת תעודות פטירה, בעוד שעל פי המשיבה המנוחה נפטרה באחת מארצות ערב.

            בנסיבות אלה, אפשרתי למבקש להוכיח את עובדת פטירתה של המנוחה בדרך אחרת. כאן עולה השאלה מהן הראיות שעל מבקש, במקרה דוגמת זה, להביא כדי להרים נטל הוכחת עובדת מותו של אדם וזמן מותו?

מקריאת סעיף 68 (א) לחוק הירושה, עולה באופן ברור, כי דרך המלך להוכחת עובדת מותו של אדם וזמן מותו היא על ידי הגשת תעודת מוות או הצהרת מוות. סעיף זה ממשיך ומורה, כי בית המשפט יאפשר הוכחת עניין זה באופן אחר מטעמים מיוחדים שיירשמו.

            למקרא דברים אלה, אי אתה למד אלא זאת. הוכחת עובדת מותו של אדם וזמן מותו "באופן אחר", מתאפשרת במקרים חריגים וכפוף להצגת ראיות סובסטנטיביות, כבדות משקל. במילים אחרות, על המבקש לעמוד בנטל הוכחה מוגבר, וזאת לעומת אותם מקרים של הוכחת עובדת המוות וזמנו בדרך הרגילה באמצעות תעודת מוות או הצהרת מוות שעם הצגתן יוצא המבקש ידי חובת ההוכחה והשכנוע.

"נפקד" ו"נכס נפקד":

5.         חוק נכסי נפקדים, תש"י - 1950 מורה בסעיף 1 (ב) :

                        "'נפקד' פירושו -

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ